جشنواره وارش

جایگاه انیمیشن در جشنواره وارش (1398-1378)

3,709

نهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم وارش در بابل در استان مازندران و شهرهای همجوار برگزار شد. به همین مناسبت در این مقاله با جشنواره وارش و سابقه و اهداف آن آشنا خواهیم شد. و برای نخستین بار به معرفی انیمیشن های حاضر در این رقابت و انیمیشن های برتر ادوار قبلی جشنواره وارش پرداخته ایم.

معرفی جشنواره وارش

شمال ایران را عامه با سرسبزی و پرآبی و طراوت و باروری می­ شناسند. نعمت­ هایی الهی که لطافتش را در تار و پود فرهنگ­ ها، رفتارها، سنت­ و آیین مردمان این منطقه به خوبی می­ توان مشاهده کرد. سبزی درختان مرکبات و شالیزارها، رنگ آبی دریا و تالاب­ ها، تنوع رنگ­ های گرم در جنگل­ های انبوه دامنه البرز، همراه با صداهای آرامش بخش طبیعت، موج دریا و آواز پرندگان بومی و مهاجر همه و همه نشانه­ هایی ذاتی است که این خطه، به طور طبیعی هنردوست و هنرپرور هستند. فهرست درخشان هنرمندان بنام مازندرانی در طول تاریخ گواه این مسئله است. شعرایی همچون امیر پازواری، نیما یوشیج و هنرمندانی نظیر مرحوم مازیار، زنده­ یاد داود رشیدی و جمشید مشایخی تا اساتیدی همچون عباس گنجوی، احمد نصراللهی، خسرو سینایی و پرویز بهرام.

     در همین راستا، هنرمندان و مدیران هنردوست مازندرانی از اواخر دهه 70 شمسی تصمیم به حفظ و هدایت درست این سرمایه گرفتند. آن­ها با بنا کردن شالوده یک جشنواره سینمایی تحت عنوان «وارش» جلوی هدر رفتن سرمایه­ های هنری بومی را گرفتند.

جشنواره وارش بابل

وارش در گویش مازندرانی به معنای باران است. جشنواره فیلم وارش در دی ماه سال 1378 در شهرستان بابل پا به عرصه مراسمات رسمی هنری گذاشت. می­ توان گفت که وارش اولین جشنواره موضوعی فیلم کوتاه در ایران است. اولین دوره­ آن در قالب جشنواره ه­ای استانی با محوریت فرهنگ عامه در مازندران و شهر بابل آغاز به کار کرد. انتخاب هوشمندانه نام وارش، به نوعی مسیر هدفمند این جشنواره را به مخاطبین خود نشان می­ دهد. در آیین­ نامه و مقررات این جشنواره بر 3 اصل مهم تکیه شده است:

  • جشنواره وارش از آثاری که با محوریت مردم­ شناسی و تاکید بر موضوع فرهنگ عامه ساخته می­ شوند، حمایت می­ کند؛
  • جشنواره وارش فعالان عرصه فیلم کوتاه داستانی، مستند، پویانمایی (انیمیشن) را به یکدیگر معرفی و چهره­ های خلاق را به عرصه سینمای ملی وارد می­ کند؛
  • جشنواره وارش برای استفاده از میراث مشترک طبیعی یعنی دریا با فیلمسازان کشورهای حاشیه دریای مازندران (ایران، آذربایجان، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان) و میراث مشترک تمدنی (ایران، افغانستان و تاجیکستان) ارتباط گرفته و شعاع نفوذ خود را در ابعاد منطقه­ ای و بین­ المللی گسترش می­ دهد؛

بخش رقابتی ترنه وا؛ امضای جشنواره وارش

مسابقه ترنه وا در جشنواره وارش بابل«تَرنه وا» در گویش مازنی به معنای نسیم تازه و طراوت بخش است.

از انتخاب یک نام اختصاصی مازندرانی می­ توان فهمید که محتوای آن نیز باید حول محور مازندران بچرخد. در بخش مسابقه­ ای ترنه­ وا توجه ویژه معطوف به مازندران و فیلم هایی است که با موضوع آزاد که در جغرافیای این استان ساخته شده­ اند.

     در این بخش نیز آثار پویانمایی می توانند عرضه و نمایش داده شوند. به طور کلی آثار جشنواره وارش در دوره های اخیر در بخش هایی شامل بخش ملی، بین المللی، ویژه و بخش ترنه وا تقسیم بندی می شوند که مسابقه ترنه وا به دلیل وجود رگه های بارزتری از مازندران به نوعی امضای این جشنواره برخاسته از استان مازندران محسوب می شود.

هیئت انتخاب و داوران جشنواره وارش

یکی از ویژگی ­هایی که به جشنواره­ ها اعتبار می­ بخشند، بزرگی، شهرت و سابقه هنری هیئت داوران آن است. در ادوار مختلف جشنواره وارش ، نام اساتید بنام و صاحب سبکی در دو هیئت انتخاب و هیئت داوران به چشم می­ خورد. 

     از میان چهره­ های شاخص­ تر می­ توان به حضور مسعود فروتن و مهرداد اسکویی در دوره اول (1378)، ساعد نیک ذات و رضا سبحانی در دوره دوم (1379)، فاطمه معتمد آریا، هوشنگ مرادی کرمانی، جعفر پناهی در دوره سوم (1381)، پوران درخشنده، مهدی هاشمی، داریوش مهرجویی، امیرشهاب رضویان، نیکی کریمی در دوره چهارم (1383)، کیانوش عیاری و مینو فرشچی در دوره پنجم (1386)، جهانگیر الماسی و حسین ترابی در دوره ششم (1389)، محمدعلی سجادی، خسرو سینایی و بهرام عظیمی در دوره هفتم (1391) و فرهاد ورهرام، محمدحسین مهدویان، شهرام مکری و سایر اساتید در دوره هشتم (1393) اشاره کرد.

داوران جشنواره وارش بابل

     در این دوره، یعنی دوره نهم جشنواره وارش در اردیبهشت 1398، آقایان امیر توده روستا، نیما جاویدی، مهدی منیری، جهانگیر نصری اشرفی و خانم طناز طباطبایی داوری فیلم های بخش ملی این رویداد سینمایی را بر عهده داشته اند.

جایگاه انیمیشن در جشنواره وارش

پویانمایی در سال­­ های اخیر کانون توجه بسیاری از محافل سرگرمی و شبکه­ های مجازی شده است. جشنواره های انیمیشن به طور اختصاصی به این ژانر جذاب و مستقل به طور اختصاصی پرداختند. کتاب «آشنایی با جشنواره های انیمیشن جهان» را می توانید از فروشگاه نوشیکا دریافت نمایید. این هنر در ایران سابقه طولانی­ ای در مقایسه با تئاترها و نمایش­ ها ندارد. اما سیاستگذاران و مدیران جشنواره وارش اهمیت انیمیشن را به خوبی درک کردند.

دوره دوم:

اگرچه در اولین دوره برپایی جشنواره وارش در بابل، انیمیشن در میان فیلم­ های به نمایش در آمده جایگاهی نداشت، اما در دومین دوره برگزاری آن در مهرماه 1379 شمسی، فیلم­ های انیمیشنی جایگاه خود را پیدا کردند. در آن دوره که به صورت منطقه ­ای با حضور استان­های های خراسان، گیلان، مازندران، سمنان، گلستان برگزار شد، پس از تقدیر از فیلم «یک سفر و نیم»، تندیس جشنواره وارش و دیپلم افتخار به انیمیشن «توازن نامحدود» ساخته حسین ضیایی رسید.

دوره سوم:

شهریور 1381 موسم برگزاری سومین دوره جشنواره وارش بود. در آن دوره پس از یک سال وقفه، احتمالا به دلیل صدور مجوز ملی شدن جشنواره، توجه به انیمیشن افزایش یافت. به طوری که آثار انیمیشنی منتخب، در 2 قالب فیلم­های اول و دوم و بخش مسابقه اصلی جداگانه داوری و تقدیر شدند.

در بخش مسابقه اصلی، تندیس جشنواره به علیرضا جعفری مرام برای ساخت انیمیشن «گوی سرنوشت» به تهیه کنندگی شرکت سینمایی هیلاج اهدا شد. در بخش مسابقه فیلم­ های اول و دوم، تندیس جشنواره به رضا اکبری راد برای انیمیشن «مثل گل های گلیم» به تهیه کنندگی صدا و سیمای مرکز یاسوج رسید.

دوره چهارم:

با صدور مجوز بین ­المللی شدن جشنواره وارش، پس از وقفه ­ای دیگر در سال 82، در مهرماه 1383 چهارمین دوره جشنواره بین­ المللی وارش برگزار شد. دسته­ بندی مشابه برای فیلم­های پویانمایی در دوره سوم، در این دوره نیز ادامه یافت.

در بخش مسابقه اصلی دیپلم افتخار به فیلم «اینجا پرنده بود» ساخته سهیلا نیک سرشت رسید. تندیس جشنواره نیز به همراه لوح زرین به فیلم «کله کدو» ساخته سعید پنجی اختصاص یافت. همچنین در بخش فیلم­ های اول و دوم، تندیس جشنواره به بابک نظری برای انیمیشن «قطار» رسید.

دوره پنجم:

توقفی که بین دوره سوم و چهارم به وجود آمد مقدمه­ ای شد تا روند برگزاری جشنواره در سال­های بعد به کندی میل کند. به طوری که با پس از 3 سال وقفه طولانی، پنجمین دوره جشنواره وارش در بهمن و اسفند 1386 برگزار گردید. برای برگزاری این دوره، شورای سیاستگذاری رای به بین ­المللی شدن جشنواره وارش داد.

     در دوره پنجم، دسته ­بندی رقابت­ها دیگر مانند دوره­ های گذشته نبود. بلکه در بخش مسابقه ملی، تنها یک بخش رقابت برای آثار پویانمایی وجود داشت. در آن دوره سه تندیس به همراه دیپلم افتخار اهدا شد! انیمیشن های «هزار و یکشب» ساخته هدی مسعودی، «در خانه ما» ساخته مریم کشکولی نیا و «ذوالجناح» ساخته رامین رهبر و علیرضا عین القضاتی برندگان دوره پنجم جشنواره وارش بودند.

دوره ششم:

دوره ششم جشنواره وارش در آبان 1389 برگزار شد. عنوان جشنواره در آن سال عبارت “سراسری” را بجای بین ­المللی یدک می­ کشید. در آن دوره به حوزه پویانمایی به عنوان یک بخش مستقل نگاه شد. مشابه دوره پنجم، سه اثر انیمیشنی به ترتیب نظر هیئت داوران را جلب و تندیس­ ها را از آن خود کردند. انیمیشن­ های «پرنده و درخت» به کارگردانی محمود سلطان پور، «هدیه روز مادر» به کارگردانی پیمان دهقانی و فیلم «مقاومت» به کارگردانی محمدرضا قهرمانی در رتبه­ های اول تا سوم جای گرفتند.

دوره هفتم:

توکا در قفس در جشنواره بین المللی فیلم وارش بابلاین بار پس از 2 سال، دوره هفتم جشنواره سراسری وارش مصادف با مهر 1391 شد. 4 اثر در بخش پویانمایی جشنواره وارش شایسته تقدیر شناخته شدند که از میان آن­ها انیمیشن «توکا در قفس» به کارگردانی مهرداد شیخان، انیمیشن «سوسک کوچک» به کارگردانی حسین ملایمی و انیمیشن «زندگی و دیگر هیچ» به کارگردانی امیر واحدی تندیس وارش هفتم را دریافت نمودند.

ضمن اینکه اثر مرضیه شفیع زاده به نام «هنرمند مدیر» مورد تقدیر هیات داوران آن دوره قرار گرفت. داوران دوره هفتم جشنواره وارش اساتید سرشناسی همچون خسرو سینایی، محمدعلی سجادی، بهرام عظیمی، ناصر هاشم زاده و مینو فرشچی بودند.

 

پیشنهاد مطالعه  تدوینگران ایرانی را بیشتر بشناسیم

دوره هشتم:

در دی­ و بهمن­ 1393 و همزمان با تب و تاب خبری سی و سومین جشنواره فیلم فجر، دوره هشتم جشنواره وارش نیز برگزار گردید. در آن دوره، دیپلم افتخار نصیب فیلم «پنکه» اثر شیرین سوهانی شد. و تندیس جشنواره به همراه  دیپلم افتخار به فیلم “کودکان دشت” اثر سعادت رحیم زاده رسید.

انیمیشن های جشنواره وارش بابل

وارش برای «انیمیشن پنکه» خوش یُمن بود. چرا که در سال 2014 تندیس بهترین انیمیشن جشنواره ANIMARTE برزیل و در سال 2015 تندیس بهترین انیمیشن را از جشنواره EASTERN BREEZE کانادا دریافت نمود.

دوره نهم – بازگشت وارش همراه با باران های شدید بهاری:

 اما در بهار سال 1398، پس از  گذشت قریب 5 سال از زمان آخرین دوره برگزاری جشنواره، نهمین دوره جشنواره بین­ المللی فیلم وارش برقرار شد. این جشنواره از 9 الی 13 اردیبهشت در مجتمع فرهنگی سینمایی وارش شهرستان بابل و همزمان در سینماهای ساری و رامسر برگزار شد. در این دوره در بخش انیمیشن 8 اثر مختلف به نام های بدو رستم بدو، درخت پرتقالی، سلام، سیم ششم، کلاف، مجلس آینه، هیولای بادگیر و یکی بود یکی نبود به رقابت خواهند پرداخت. ضمن اینکه در دوره نهم جشنواره وارش ، پویانمایی در همه بخش های جشنواره – یعنی مسابقه ملی، مسابقه بین الملل (میراث مشترک)، مسابقه ترنه وا و مسابقه ویژه (با محوریت جنگل های هیرکانی)- جزو آثار قابل عرضه و نمایش بوده است. با هم نگاهی دقیق تر به انیمیشن های این دوره از جشنواره وارش خواهیم داشت:

انیمیشن های بخش مسابقه ملی

1- انیمیشن بدو رستم بدو

حسین ملایمی که قبلتر در دوره هفتم جشنواره وارش در سال 1391 با اثر خود یعنی سوسک کوچک تندیس گرفت، این بار نیز با انیمیشن «بدو رستم بدو» به بابل آمده است. بدو رستم بدو یک اثر جذاب 11 دقیقه ­ای است که با تکنیک 2 بعدی دیجیتال سل ساخته شده است. این فیلم به نوعی برداشتی طنز و کاملا آزاد از یک تراژدی معروف در شاهنامه یعنی داستان رستم و سهراب است. در این اثر نام شیرین سوهانی دارنده دیپلم افتخار دوره هشتم جشنواره برای انیمیشن پنکه نیز به عنوان مدیر تولید و طراح بکگراند به چشم می خورد.

انیمیشن بدو رستم بدو در جشنواره وارش بابل

این انیمیشن که در استودیو برفک ساخته شده، تاکنون در جشنواره های مختلف بین المللی نمایش داده شده و توانست موفقیت­ هایی را کسب کند. از جمله جشنواره فیلم «سن لوییز» آمریکا و جشنواره ورشو لهستان. همچنین این انیمیشن یکی از 2 نماینده منتخب ایران برای حضور در جشنواره انسی 2018 بوده است. بدو رستم بدو تاکنون توانسته جایزه بهترین پویانمایی دهمین دوسالانه  پویانمایی تهران، بهترین کارگردانی جشنواره فیلم شهر، بهترین انیمیشن کوتاه جشنواره فیلم کودک و نوجوان اصفهان و جایزه Award of distinction را از هشتمین جشنواره اجوکینو لهستان دریافت کند.

خلاصه داستان: رستم پهلوان ملی ایران زمین باید به آینده سفر کند و به تهران امروز بیاید تا آنچه را که بر سر فرزندش سهراب آورده، جبران کند. در شهر تهران وی نمی داند راه قانونی را برای رسیدن به هدف مشروع خود برگزیند یا راه غیر قانونی را.

2- انیمیشن درخت پرتغالی

انیمیشن درخت پرتقالی، یک پویانمایی دو بعدی دیجیتال 7 دقیقه ­ای و محصول مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است. مراحل ساخت آن از سال 1395 آغاز شد و 15 ماه طول کشید. این اثر را امیر هوشنگ معین کارگردانی کرده است.

     انیمیشن درخت پرتقالی فضای بسیار سیال، شاعرانه، کودکانه و فرا واقع گرایانه دارد. شاعرانگی و سیال بودن آن که هم در ساختار و هم در گرافیک کار لحاظ شده از ویژگی­ های برجسته انیمیشن درخت پرتقالی محسوب می­ شود. به نظر می­ رسد کارگردان سعی داشته در بخش­ هایی از کار، فضای مینیمالیستی ایجاد کند. طراحی­ فضا و رنگ ­آمیزی آن، چیزی شبیه به هنر ویترای است، منتهی از نوع دیجیتال آن! سبک هنری این اثر، سورئال است و فضای انیمیشن کوتاه اواخر بعد از ظهر (Late Afternoon)- نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین انیمیشن کوتاه 2019– را تداعی می­ کند.  

     این انیمیشن در مسابقات و جشنواره های متعددی مانند جشنواره فیلم ازمیر ترکیه، جشنواره زیروپلاس روسیه و جشنواره فیلم کودک تایوان حضور داشته است.

خلاصه داستان: «درخت پرتقالی» درباره‌ی دختر بچه‌ای است که درون پرتقال زندگی کرده و برای احیای درخت، به شهری بالای ابرها سفر می‌کند.

3- انیمیشن سلام

یکی دیگر از انیمیشن های حاضر در نهمین جشنواره وارش ، انیمیشن «سلام» بود. انیمیشن سلام را عباس عباسی وزین کارگردانی کرده است. این محصول به سفارش موسسه آفرینش‌های هنری آستان قدس رضوی ساخته شده و به گفته کارگردان آن، اتمام این پروژه 8 ماه زمان برده است. انیمیشن سلام با تصاویر مشهد قدیم شروع می شود و رفته رفته به مشهد مدرن و شلوغ امروز ختم می شود.

خلاصه داستان: تار و پود زندگی مشهدی ها با حرم امام رضا (ع) گره خورده و در طول زمان، عرض ارادت به آستان امام هشتم کم نشده است.

4- انیمیشن سیم ششم

انیمیشن سیم ششم یکی از آثار متفاوت پویانمایی حاضر درنهمین دوره جشنواره وارش بود. کارگردانی انیمیشن سیم ششم را بهرام عظیمی بر عهده داشته است. سیم ششم به کمک مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی ساخته شد و پروسه تولید آن نزدیک یک سال و نیم به طول انجامید. مدت زمان این انیمیشن با احتساب تیتراژ حدود 15 دقیقه است.

سیم ششم در جشنواره فیلم­ های انیمیشنی صوفیه بلغارستان موسوم به کوکر طلایی، جشنواره دوسالانه پویانمایی ایران در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نمایش در آمده است. همچنین سیم ششم توانست تندیس بهترین موسیقی را در جشن بزرگ پویانمایی ایران از آن خود کند.

انیمیشن سیم ششم در جشنواره وارش بابل

عظیمی پیش تر در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفته بود:

این اثر به گونه ای طراحی و ساخته شده است که گویا در حال دیدن یک اثر از چارلی چاپلین هستیم. موسیقی سیم ششم، مخاطب را غافلگیر می کند.

گفتنی است آهنگسازان این انیمیشن، فردین خلعتبری و علی قمصری هستند.

از ویژگی های دیگر این اثر صامت (بدون دیالوگ) بودن آن است. سبک کارگردانی نیز به گونه ای است که هیچ نوع حرکت دوربین و یا فلو و فوکوسی وجود ندارد.

خلاصه داستان: سیم ششم -که کاملا به صورت سیاه و سفید ساخته شده- داستان زندگی درویش‌خان نوازنده ایرانی است که ۹۰ سال پیش طی حادثه‌ای درگذشت. از او به عنوان اولین کشته تصادفات رانندگی ایران یاد می‌شود! او می خواست موسیقی جدیدش را بر اساس حرکات و سیستم اتومبیل که تازه وارد ایران شده بسازد.

در زیر ویدئویی از پشت صحنه ساخت این انیمیشن قرار داده شده است.

5- انیمیشن کلاف

انیمیشن کوتاه کلاف به کارگردانی ملیحه غلام زاده نیز یکی از رقبای جدی اثر عظیمی برای دریافت جایزه از نهمین دوره جشنواره بین المللی فیلم وارش بود. مدت زمان این انیمیشن 7 دقیقه است. کلاف به واسطه حضور در جشنواره ­های داخلی و خارجی، فهرست بلندبالاتری نسبت به سایر رقبا در کارنامه خود دارد. انیمیشنی که پروژه پایان نامه کارشناسی ارشد خانم غلام زاده بوده است.

کلاف در جشنواره بین‌المللی پویانمایی تهران، جشنواره سراسری دانشجویی بانگ پویایی دانشگاه سوره و اخیرا از جشنواره St. Francis College Women’s Film نیویورک جایزه انیمیشن حرفه ای دریافت کرد. همچنین این انیمیشن کاندیدای بهترین فیلم در بخش پایان نامه های دانشجویی فستیوال Living Skies Student Film Festival کانادا در سال ۲۰۱۹ شد. از دیگر جشنواره هایی که کلاف در آن به نمایش در آمده می ­توان به یازدهمین دوسالانه‌ پویانمایی تهران، فستیوال Short to the Point  بخارست، جشنواره کریستال پالاس لندن، فستیوال We Like’Em Short Film  اورگان امریکا، فستیوال International Changing Perspective Short Film استانبول، Athens Animfest آتن، لوییزیانا و فلیکس فیلادلفیای امریکا و همچنین Anthem Libertarian film festival لاس وگاس، کوالیفای اسکار سیاتل و Twister Alley Film Festival  امریکا، اشاره کرد.

خلاصه داستان: انیمیشن کوتاه «کلاف» روایتی است از آنچه بر مهاجرین می گذرد که در اثر جنگ، ناچار به ترک خانه و کاشانه‌ خود با همه ی دل بستگی های ‌شان می شوند.

انیمیشن کلاف در جشنواره وارش بابل

6- انیمیشن مجلس آینه

انیمیشن «مجلس آینه» از تولیدات مرکز مطالعات و انیمیشن حوزه هنری بوده که آن را مهدی آقاجانی کارگردانی کرده است. این پویانمایی مبتنی بر تعزیه امام هشتم (ع) و با تكنیك كات اوت دو بعدی ساخته شده است. می­توان گفت مجلس آینه اولین اثر انیمیشنی است که قالب تعزیه را در ژانر انیمیشن وارد نموده است. در این اثر بر سه فضای نقاشی های قهوه خانه ای، چاپ سنگی و تصویرگری و بداهه تاكید شده است. مجلس آینه پس از موفقیت در جشنواره رضوی به عنوان بهترین انیمیشن، در جشنواره وارش بابل حاضر شد.  

انیمیشن جشنواره وارش مجلس آینه مهدی آقاجانی

7- انیمیشن هیولای بادگیر

یکی دیگر از انیمیشن های راه یافته به بخش مسابقه ملی جشنواره وارش انیمیشن «هیولای بادگیر» بوده است. این انیمیشن را حسن توکلی کارگردانی کرده است و به گفته یکی از مسئولین جشنواره، اولین اکران آن در جشنواره وارش بابل انجام گرفت. این انیمیشن با همکاری مرکز گسترش سینما مستند و تجربی و با تکنیک ادغامی پیکسلیشن و فریم به فریم ساخته شده است.

خلاصه داستان: ماهیگیری پس از اینکه از دریا به ساحل می آید، ماهی هایی که صید کرده را در کنار دیواری قرار می دهد…

اکران هیولای بادگیر در جشنواره بین المللی فیلم وارش بابل

8- انیمیشن یکی بود یکی نبود

 انیمیشن «یکی بود، یکی نبود» یکی دیگر از تولیدات جدید مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی است که کارگردانی آن بر عهده مهین جواهریان بوده است. انیمیشنی موزیکال که هدف از ساخت آن نهادينه کردن فرهنگ غني ایران در ذهن مخاطبین عنوان شده و در فهرست پویانمایی های بخش مسابقه ملی نهمین جشنواره وارش قرار گرفت.

در خلاصه داستان این انیمیشن 12 دقیقه ای آمده است:

مادری برای کودکش قصه می‌گوید و در قالب ترانه‌های فولکلور، راه و رسم زندگی را به او می‌آموزد.

انیمیشن یکی بود یکی نبود در جشنواره وارش

انیمیشن های بخش مسابقه ترنه وا

جدای از بخش مسابقه ملی که با شرکت 8 انیمیشن بالا برگزار شد، آثار دیگری در بخش ترنه وا، بین الملل میراث مشترک و ویژه جنگل های هیرکانی نیز وجود دارد که در ژانر انیمیشن ساخته شده اند.

1- قهوه خانه سید حسن

این انیمیشن محصول حوزه هنری استان مازندران، نوشته گروه انیمیشن پین و به کارگردانی سید امیر غبار آستانه می باشد. این انیمیشن در بخش مسابقه ترنه وای جشنواره وارش رقابت کرد.

خلاصه داستان: صبح روز ششم بهمن ماه در حالی که نیروهای کمونیست به شهر آمل حمله کرده اند، منصور کامیون دار قدیمی تصمیم دارد به دیدار فرزندش برود. پسرش در جنوب در جنگ زخمی شده است.

قهوه خانه سید حسن در جشنواره وارش بابل

2- انیمیشن رویای آهنی

انیمیشن رویای آهنی، ساخته یاسر طالبی عضو انجمن مستندسازان سینمای ایران است. این انیمیشن مستند در بخش مسابقه ترنه وای جشنواره وارش حاضر شد.

خلاصه داستان: زمانی که راه آهن سراسری ایران افتتاح شد، تنها گوشه ای از جنوب غربی خاورمیانه دگرگون نشد، بلکه انقلابی بر پا شد و ایران پل پیروزی نام گرفت.

رویای آهنی انیمیشن جشنواره وارش

3- انیمیشن آمی دِتِر

انیمیشن آمی دتر ساخته زهرا خورشیدی است. این پویانمایی برگرفته از داستان عامیانه عشق پسرعمو به دخترعمو می باشد. این اثر را انجمن سینمای جوانان ایران-ساری تهیه کنندگی نموده است.

آمی دتر در جشنواره وارش بابل 1398

انیمیشن های بخش بین الملل (میراث مشترک)

1– انیمیشن نظریه غروب

انیمیشن نظریه غروب به نویسندگی و کارگردانی رومن سوکولف محصول کشور روسیه است. این انیمیشن در بخش بین الملل جشنواره وارش (میراث مشترک) به نمایش در آمد.

خلاصه داستان: در فصل زمستان دوچرخه سواری مصمم، جنگلی را در دل شب می پیماید. چالش او چیست؟ اطمینان یافتن از این که روز جدید شروعی تازه خواهد بود.

2- انیمیشن انفجار بزرگ

این انیمیشن 4 دقیقه ای، محصول کشور روسیه است. کارگردان آن مارات نریمانوف است. اثری که در آن مارات نریمانوف تقریبا همه پروژه را یک تنه به اتمام رسانده؛ نویسندگی، تصویربرداری، صدابرداری، صداگذاری، تدوین، آهنگسازی و حتی تهیه کنندگی آن بر عهده خودش بوده است.

انیمیشن Big Booom انفجار بزرگ روسیه در جشنواره وارش بابل

خلاصه داستان: این اثر روایتی از تاریخ بشریت و سیاره ها و دوست دار محیط زیست است و در آن تلفیقی از تراژدی، تحرک و رگه هایی از طنز به چشم می خورد.

3- افسانه کرم هفتواد

یکی از انیمیشن های ایرانی که حاضر در بخش بین الملل (میراث مشترک) جشنواره وارش بابل، انیمیشن افسانه کرم هفتواد می باشد. اصغر صفار و عباس جلالی یکتا کارگردانان این اثر هستند.

خلاصه داستان: دخترکی که کار بافندگی می کند، هر روز برای کار بر فراز تپه ای می رود. یک روز وقتی که سیبش را گاز می زند کرمی را درون آن می بیند. دخترک که دلش برای کرم سوخته تصمیم می گیرد آن را روی یک چرخ ریسندگی بگذارد تا آسیب نبیند. کرم با رقصی جادویی شروع به ریسندگی می کند…

انیمیشن مستند افسانه کرم هفتواد جشنواره وارش بابل

انیمیشن های بخش ویژه (جنگل های هیرکانی)

1- انیمیشن اشکِ باران

اسماعیل عباسی نویسنده، کارگردان، انیماتور، تدوینگر، صداگذار و تهیه کننده پویانمایی اشک باران است. این انیمیشن در بخش ویژه جنگل های هیرکانی نهمین جشنواره بین المللی فیلم وارش به نمایش در آمد. این انیمیشن داستان تلاش یک مورچه برای نجات موجودی جاندار را روایت می کند. 

انیمیشن اشک باران در جشنواره وارش بابل

2- انیمیشن مهمان ناخوانده

این انیمیشن مستند را کوروش شاملو کارگردانی کرده است. در خلاصه داستان این انیمیشن آمده:

خلاصه داستان: راکن حیوانی که مهمان ناخوانده برای جنگل های هیرکانی است، باعث برهم خوردن توازن زیست محیطی این منطقه شده است. این مستند نگاهی اجمالی به حضور این حیوان در این جنگل ها دارد.

انیمیشن مهمان ناخوانده در جشنواره وارش بابل

برگزیدگان نهمین دوره جشنواره وارش بابل

با پایان یافتن نمایش آثار و انتخاب هیئت داوران، انیمیشن های زیر برگزیده و شایسته دریافت دیپلم افتخار و جایزه از نهمین دوره جشنواره وارش بابل شدند:

 بخش ملی:

از میان 8 رقیب در بخش ملی، انیمیشن کلاف به کارگرانی ملیحه غلامزاده برنده جایزه وارش شد.

انیمیشن کلاف برنده جایزه دریافت بهترین پویانمایی از جشنواره وارش بابل

بخش بین الملل (میراث مشترک):

از میان سه رقیب، داوران ضمن تقدیر و اهدای دیپلم افتخار به پویانمایی افسانه کرم هفتواد ساخته اصغر صفار و عباس جلالی یکتا، جایزه جشنواره وارش را به انیمیشن نظریه غروب به کارگردانی رومن سوکولف از کشور روسیه اهدا کردند. 

انیمیشن نظریه غروب برنده جایزه بهترین انیمیشن بخش بین الملل میراث مشترک جشنواره وارش بابل

پیشنهاداتی برای جشنواره های آتی

فیلم ­های انیمیشنی­ ژانری اثبات شده در دنیای فیلم سازی است که در جشنواره­ های معتبر دنیا مدت­هاست به طور مستقل و ویژه به آن نگاه می­ کنند. از این رو، نگاه هوشمندانه متولیان جشنواره وارش به بخش انیمیشن را طی این دوره­ های نامنظم برگزاری می­ توان ستود.

علی ­رغم وجود منابع غنی فرهنگی در مازندران، اما روند رشد انیمیشن­ سازی در مازندران بسیار مغفول مانده است. یکی از رسالت­ های جشنواره­ هایی همچون وارش می­ توانند تلنگر زدن و ترغیب علاقمندان این حوزه باشد تا از مواهب طبیعی و تاریخی موجود در همین زیست بوم استفاده کرده و وارد میدان تولید پویانمایی شوند. حضور انیمیشن های به روز و خوش ساخت در این جشنواره و هنرمندان شاخص انیمیشن سازی در این جشنواره می تواند نشانه های بسیار خوبی از این باشد که در دوره های آتی این فستیوال هنری، به پویانمایی بهای بیشتری اختصاص داده خواهد شد. و زمینه بسیار خوبی را برای بنیان کردن یک جشنواره مستقل انیمیشن در بابل و استان مازندران فراهم سازد.

البته بنظر می رسد توجه به سه نکته مهم زیر بتواند بیش از پیش به رشد و اعتلای این جشنواره کمک نماید:

اول آنکه– زنجیره برگزاری جشنواره بین ­المللی فیلم وارش با شروع دوره سوم آن در سال 1381، کاملا بی­ نظم ادامه پیدا کرد و وقفه­ های متعددی را تجربه نمود. شاید بتوان گفت اگر جشنواره وارش با آن اهداف کلیدی خود به طور مستمر و هر ساله پیدا می­ کرد، اکنون در آستانه جشن گرفتن تولد 20 سالگی خود در بابل می­ بود. و می ­توانست دامنه آثار مثبتش را به شهرها و استان­ های همجوار نیز بکشاند.

     حمایت دولت­ها از جشنواره ­های اصیلی مانند وارش و وسعت منطقه­ ای و بین­ المللی آن در کنار دغدغه­ مند بودن مسئولان فرهنگ و هنر این استان، دو شرط لازم برای منظم برگزار شدن جشنواره بین­ المللی فیلم وارش در سال­های آتی هستند. همچون یک هوادار جشنواره­ های هنری، امیدواریم یک بازه زمانی ثابت مانند همین اردیبهشت ماه که شهر بابل غرق در عطر بهارنارنج است، به عنوان زمان رسمی و دائمی برگزاری این رویداد مهم تعیین شود.

دوم آنکه– طبق آیین­ نامه جشنواره وارش ، فیلم­ های پویانمایی با محدودیت زمانی مواجه هستند. حداکثر زمان برای ارائه آثار کوتاه داستانی و پویانمایی 30 دقیقه مقرر شده است. این مسئله می­ تواند به سدّی برای ورود فیلمسازان جوان در وادی انیمیشن­ های بلند باشد. لذا، نوشیکا پیشنهاد می­ کند سیاستگذاران جشنواره وارش با تمرکز بیشتر بر روی آثار انیمیشنی و بازنگری آیین­ نامه جشنواره، محدودیت زمانی را برای فیلم­های پویانمایی از میان بردارند.

سوم آنکه– برگزاری کارگاه ­ها و نشست­ های تخصصی انیمیشن سازی در حاشیه جشنواره، می­ تواند به پیشرفت صنعت انیمیشن در مازندران و ایران کمک کند و حلقه وصل دائمی میان کشورهای مختلف شرکت کننده در جشنواره بین المللی فیلم وارش بابل باشد. امری که تاکنون محقق نشده و امید است در دوره ­های بعد جشنواره به آن توجه شود.


گروه نوشیکا در جشنواره وارش بابل

در روز دوم جشنواره وارش، به همراه چند تن از همکاران در گروه داستان نویس و طراح استودیوی گرافیک و انیمیشن سازی نوشیکا در روز دوم مهمان جشنواره بودیم تا با هم انیمیشن های بخش بین الملل و انیمیشن هیولای بادگیر را بر روی پرده ببینیم.

 

پیشنهاد مطالعه  قدرت انیمیشن در انتقال احساسات و عواطف

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

لطفا صبر کنید