16 قهرمان زن در آثار دیزنی (قسمت دوم)

2,084

 توی قسمت قبلی یعنی 16 قهرمان زن در آثار دیزنی (قسمت اول) با چهار تا قهرمان زن آشنا شدیم: بل توی «دیو و دلبر»؛ راپونزل توی «گیسوکمند»؛ آنا توی «یخ زده»؛ و آریل توی «پری دریایی کوچولو». توی این قسمت با چهار تای دیگه از قهرمانان زن در آثار دیزنی آشنا میشیم.

5- دوری در «در جستجوی نمو»

«در جستجوی نمو» (Finding Nemo) اسم یه انیمیشن کامپیوتری برندۀ جایزۀ اسکار توی سال 2003 ست. تهیه‌کنندگی فیلم رو استودیوهای پیکسار و دیزنی با هم به عهده داشتن. این فیلم از نگاه انجمن فیلم آمریکا، یکی از 10 فیلم برتر جهان توی سبک انیمیشن هست.

در جستجوی نمو - قهرمانان زن در آثار دیزنی

داستان فیلم در مورد یه دلقک‌ماهی به اسم مارلین هست که در مورد پسرش نمو زیادی حساسه و اون رو توی اقیانوس گم می‌کنه و به کمک ماهی‌ای به اسم دوری به جستجوی نمو میره. به تدریج و بعد از جستجو برای پیدا کردن نمو اون متوجه میشه که نباید اونقدر مته به خشخاش بذاره.

داستان نمو با وارد شدن یه ماهی کوچیک به اقیانوس و روبه‌رو شدن با خطرات شکارچی‌ها ادامه پیدا می‌کنه. اون که به همراه پدرش به این شرایط وارد میشه، بعد از جدا شدن از پدرش مجبور میشه به تنهایی زندگی کنه.

دوری یه ماهی رگال آبی رنگه. ماهی رگال یه نوعی ماهی‌ایه که توی سال 1775 کشف شد و توی مناطق اقیانوس هند و آرام، اندونزی، فیجی، مالدیو، دریای سرخ، شرق آفریقا، جزایر تاموتو و کالدونیای جدید زندگی می‌کنه. توی فیلم هم خونۀ دوری در اقیانوس هند و آرامه.

دوری حافظۀ کوتاه مدت خودشو از دست داده (مثل شخصیت لئونارد شلبی توی فیلم ممنتو). اون یه خوشبین به تمام معناست، اینقدر خوشبین که میشه بهش گفت دیوونه! دوری قلب بزرگی هم داره؛ هر جا که میره، دوست و رفیق پیدا می‌کنه. ولی چون حافظۀ کوتاه مدتش مشکل داره، یادش میره که کلی دوست و رفیق داره و دوباره از اول باید باهاشون آشنا شه!

دوری یه ویژگی جالب دیگه هم داره و اون اینه که عاشق کمک کردن به دیگرانه. شخصیت خوشبین و شاد دوری باعث میشه که وسط هر بحرانی هم که باشه، همچنان امیدواره و می‌خواد که تلاش کنه. او همیشه می‌خواد کمک کنه و با بقیه مهربون باشه، حتی اگه چنین کارهایی منجر به خورده شدنش توسط یه کوسۀ گرسنه بشه!

6- جاسمین قهرمانان بعدی  زن در آثار دیزنی در «علاءالدین»

علاالدین - قهرمانان زن در آثار دیزنی

علاءالدین (Aladdin)، انیمیشن 90 دقیقه‌ای به کارگردانی ران کلمنتس و جان ماسکر با نقش‌آفرینی اسکات وینگر توسط والت دیزنی پیکچرز توی سال 1992 منتشر شد. این فیلم، سی و یکمین انیمیشن دیزنی و بر اساس داستانی به همین اسم از هزار و یک شب هست.

پیشنهاد مطالعه  بره ناقلا و استودیوی انیمیشن آردمن

توی فیلم شخصیت علاءالدین، غول چراغ جادو، میمون دست‌آموز علاأالدین و جاسمین وجود دارن. قبل از اینکه جفری کاتزنبرگ، رییس وقت استودیو دیزنی با ساخت انیمیشن موافقت کنه، فیلم‌نامه سه تا پیش‌نویس رو پشت سر گذاشت.

انیمیشن اینطور شروع میشه که یه تاجری چراغی رو که برای فروش هست به بیننده‌ها نشون میده و شروع به گفتن داستان می‌کنه. جعفر، وزیر سلطنتی شهر خیالی آگرابا، به دنبال چراغیه که توی غار عجایب پنهان شده.

به اون گفته میشه که فقط یه نفر شایستۀ ورود هست: «الماس نتراشیده»، که جعفر بعدها اون رو به عنوان علاءالدین، یه کودک خیابونی آگرابا شناسایی می‌کنه. در همین حال، پرنسس جاسمین آگرابا از اینکه قانون اون رو مجبور می‌کنه به جای ازدواج با عشقش، با یه شاهزاده ازدواج کنه ناراحت میشه.

اون از قصر فرار می‌کنه و علاءالدین و اَبو، میمون حیوان خونگیش رو ملاقات می‌کنه که اون رو از دست یه تاجر عصبانی نجات میده. بعدش نگهبان‌های کاخ، علاءالدین رو به دستور جعفر دستگیر کردن. جاسمین برای آزادی علاءالدین با جعفر روبه‌رو میشه ولی بهش دروغ میگه که علاءالدین رو اعدام کردن.

جعفر در لباس پیرمردی علاءالدین و ابو رو آزاد می‌کنه و اون‌ها رو به غار میاره و به اون‌ها دستور میده که چراغ رو پس بگیرن. علاءالدین بعد از اینکه به اون گفته شد به چیزی جز چراغ دست نزنه، یه قالیچه پرنده داخل اون پیدا می‌کنه و چراغ رو به دست میاره.

جاسمین یه شاهزادۀ باروحیه ست که از زندگی خودش توی قصر خسته شده. اون می‌خواد با کسی ازدواج کنه که اون رو به خاطر خودش دوست داشته باشه، نه به خاطر اموال و دارایی‌هاش. جاسمین که توسط کارگردانان ران کلمنتس و جان ماسکر به همراه فیلمنامه‌نویس‌ها تد الیوت و تری روسیو ساخته شده، از شاهدخت بدرالبدور، شاهدختی که توی «علاءالدین و چراغ جادو» از داستان «عامیانۀ هزار و یک شب» ظاهر میشه اقتباس شده.

7- نالا در «شیرشاه»

«شیرشاه» (The Lion King) یه انیمیشن حماسی و موزیکال محصول سال 1994 دیزنیه. موسیقی این اثر توسط آهنگساز معروف التون جان ساخته و شعرش توسط تیم رایس گفته شده و تنظیمش هم توسط هانس زیمر انجام شده.

پیشنهاد مطالعه  با جدیدترین مجموعه انیمیشن های کوتاه پیکسار بیشتر آشنا شوید

شیرشاه -

مجموعه نمایش هملت اثر شکسپیر، داستان‌های یوسف و موسی در انجیل و کارتون بامبی (Bambi) روی این انیمیشن دو بعدی اثراتی داشتن. شیری به اسم اسکار درصدد پادشاهی جنگله که این سمت به برادرش موفاسا رسیده و در آینده به پسر موفاسا، سیمبا می‌رسه.

اسکار از برادرش که شاه و برادرزاده‌ش که جانشین موفاست کینه به دل گرفته و درصدد تصاحب قدرت اونه. اسکار موفاسا رو می‌کشه و برادرزاده‌ش سیمبا رو با مقصر جلوه دادن توی قتل شاه، فراری میده. سیمبا در آینده که بزرگ میشه، میاد تا انتقام تاج و تختش و البته پدرش رو از اسکار بگیره و جنگل رو از دست اسکار و کفتارها که هم‌پیمان اسکار هستن، نجات بده.

نالا یکی از قهرمان‌های داستان این انیمیشنه. صداپیشگی این شخصیت رو مویرا کلی (Moira Kelly) بازیگر آمریکایی انجام داده. نالا یه شیر ماده ست که اسم مادرش سارافینا و اسم پدرش نامعلومه. اون بهترین دوست سیمبا ست و بعداً هم با سیمبا ازدواج می‌کنه و عروس موفاسا میشه.

بعد از اینکه سیمبا به خاطر اتهام اسکار بهش، مجبور میشه که فرار کنه، اسکار این شایعه رو پخش می‌کنه که سیمبا مرده. ولی وقتی نالا سیمبا رو بعد از سال‌ها می‌بینه متوجه میشه که توی تمام این سال‌ها اسکار حیوون‌های جنگل رو فریب داده.

نالا سیمبا رو تشویق می‌کنه که دوباره به محل زندگیش برگرده و انتقام پدرش رو از عموش بگیره. نالا مهمترین شخصیت مادۀ انیمیشن «شیرشاه» محسوب میشه. گفتیم که داستان این انیمیشن از تراژدی هملت شکسپیر هم الهام گرفته و طبیعتاً نالا باید جای شخصیت «اوفلیا» که معشوقۀ هملت بوده قرار گرفته باشه؛ ولی تفاوت‌های مهمی بین نالا و اوفلیای شکسپیر وجود داره.

اولش قرار بوده که نالا یه سری ویژگی‌ها داشته باشه که بعداً اینا از قصه حذف میشه؛ مثلاً قرار بود نالا یه برادر و یه پدر داشته باشه و همینطور قرار بود توی داستان، اسکار عاشق نالا باشه. شخصیت نالا هم انتقادات مثبت و هم انتقادات منفی‌ای رو دریافت کرد. مثلا منتقدهای فمنیست اعتراض داشتن به این که شخصیت‌های زن توی این انیمیشن از جمله نالا، قوی و قدرتمند نیستن؛ در حالی که بعضی منتقدها گفتن که ارتباط عاشقانۀ سیمبا و نالا یکی از بهترین‌های عاشقانه‌های دیزنیه.

پیشنهاد مطالعه  تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن چیست؟

8- سیندرلا در «سیندرلا»

سیندرلا یه شخصیت تخیلی انیمیشن «سیندرلا» (Cinderella) محصول سال 1950 هست؛ این انیمیشن دوازدهمین فیلم انیمیشن سینمایی والت دیزنیه. ایلین وودز (Ilene Woods)، خواننده و بازیگر آمریکایی صداپیشگی سیندرلا رو توی فیلم اصلی بر عهده داشته.

سیندرلا - قهرمانان زن در آثار دیزنی

سیندرلا بعد از اینکه پدرش به طور ناگهانی می‌میره تحت مراقبت نامادری ظالم و خواهران ناتنی حسودش قرار می‌گیره که مدام باهاش بدرفتاری می‌کنن و اون رو مجبور می‌کنن که به عنوان خدمتکار توی خونه خودش کار کنه.

وقتی شاهزاده چارمینگ یه مهمونی برپا می‌کنه، نامادری شرور به سیندرلا اجازه رفتن نمیده. سیندرلا با کمک مادرخونده پری مهربونش مجهز به یه لباس مجلسی نقره‌ای قشنگ و یه جفت کفش شیشه‌ای منحصر به فرد میشه و توی مهمونی حضور پیدا می‌کنه؛ ولی وقتی نیمه شب طلسم مادرخونده‌ش شکسته میشه، اونجا رو ترک می‌کنه.

استقبال از شخصیت سیندرلا متفاوت بوده؛ بعضی از منتقدهای فیلم این شخصیت رو منفعل، تک بعدی و کمتر جذاب از شخصیت‌های فرعی فیلم توصیف می‌کنن. منتقدهای دیگه اون رو دوست‌داشتنی، جذاب و بی‌زمان می‌دونن. اجرای آوازی وودز هم مورد ستایش قرار گرفته.

سیندرلا دومین پرنسس دیزنیه و به یکی از مشهورترین و شناخته‌شده‌ترین پرنسس‌های دیزنی توی تاریخ سینما تبدیل شده و مورد تحسین منتقدا قرار گرفته. این شخصیت با کفش‌های شیشه‌ای نمادین، لباس مجلسی نقره‌ای، مدل مو و دگرگونی خودش، یکی از اولین تغییرات روی صفحه نمایش در نوع خودش، به عنوان نمادی از مد شناخته میشه و توسط خیلی‌ها تمجید شده.

توی این قسمت، چهار تا دیگه از قهرمان‌های زن توی آثار دیزنی رو با هم بررسی کردیم: یکی‌شون شیر بود، یکی‌شون ماهی بود و دو تا شون هم انسان بودن. توی قسمت بعد می‌ریم سراغ چهار تا قهرمان دیگه. به نظرتون چهارتای بعدی کی هستن؟

این بار هم راهنمایی می‌کنیم: یکی‌شون یه فرشتۀ نگهبانه، یکی‌شون اسباب بازیه، یکی‌شون یه پرنسسه و یکی‌شون هم یه جنگجوئه؛ چه ترکیب عجیبی! تونستین حدس بزنین کیا هستن چهار تای بعدی از قهرمانان زن در آثار دیزنی ؟ باید چند روز صبر کنین تا بخش بعدی مقاله رو بخونین و معلوم بشه قهرمان‌های بعدی کی‌ان.

تمامی این شخصیت ها نیاز به یه داستان قوی دارن. شما هم میتونین با مشاهده دوره آموزش داستان نویسی از چاک ویلیامز به اصول داستان نویسی مسلط بشین و داستان خودتون رو بنویسین.

داستان قهرمانان زن در آثار دیزنی ادامه داره…

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • نگار هراتی

    3 آبان, 1401

    انصافن مقاله های خوبی دارید ولی بهتر بود مینوشتید قهرمان مونث اخه مگه دوری زن بود؟
    :/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست

لطفا صبر کنید